A monostori területek kaszálásáról egyeztettek

Czita János alpolgármester kezdeményezésére április 8-án egyeztetést tartottak a Komáromi Polgármesteri Hivatal, a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrkerületvezetője. A szakmai megbeszélés célja az volt, hogy a területen élő védett lágyszárú növények fennmaradása érdekében, a helyeik észrevételeit is szem előtt tartva, igyekezzenek meghatározni a kaszálási időpontokat és éves kaszálási gyakoriságokat.

A gyepterületek a biológiai sokféleség megőrzésének jelentős helyszínei. A monostori kettős kanyar helyi természetvédelmi terület, számos védett növény élőhelye. Az agárkosbor már épp megkezdte virágzását, őt követi a poloskaszagú kosbor. A terület kaszálására csak október végétől, a védett fajok levirágzása után kerülhet sor.


A rekultivált hulladéklerakó előtti terület és a lerakó nagyobb részének fűnyírása hamarosan kezdődhet. Itt a májustól megjelenő, rézsűbe vájt üregekben költő gyurgyalagokra és partifecskékre kell figyelemmel lenni. A rekultivált hulladéklerakó környezetében borzas csajkavirág is található egy foltban, amelynek kaszálására a levirágzását, magszórását követően kerülhet sor. Szó esett még egyéb területekről, amelyeken tarka pettyes kosborok vagy nagy gombafű jelent meg.